70-luvulla toimeentulo ja jälkipolvien hyvinvointi tehtiin yhdessä koko perheen voimin. Tässä on pyhän ratoksi istahdettu ihailemaan Scanian puunattua konepeltiä ja samalla suunnattu katse tulevaisuuteen. Kuvassa Helvi ja Veli-Matti.

Yrittämisen ja työnteon eetos on Kuortin perheessä aina ollut vahva. Työtä on tehty ja sitä on arvostettu. Kuortti yhtiöiden olemassaolosta saammekin kiittää Raimo Kuortin sinnikkyyttä, sillä vaikka halua ja intoa kuljetusalan yrittäjäksi ryhtymiseen löytyi, ei se varsinkaan 60-luvun Suomessa käynytkään ihan tuosta vain. Ensin tarvittiin liikennelupa, ja tämän saamiseksi Raimo joutui tekemään useamman anomuksen. Kun lupa viimein sitten heltisi, reitti oli selvä: kuljetukseen sopivaa autoa hankkimaan. Henkilöauto myytiin pois ja tilalle hankittiin Sisu Kontio.

Varsinkin juuri yrityksen ensimmäisen auton kanssa sisu ja sinnikkyys tulivat todella tarpeeseen. Auton jatkuvat korjaustarpeet pistivät tuoreen yrittäjän tiukille: päivät ajettiin ja yöt korjattiin autoa, jotta se olisi aamulla taas ajokunnossa. Jopa päätös lopettamisesta ja paluusta takaisin palkkatyöhön kävivät Raimon mielessä. Näin helposti ei periksi kuitenkaan annettu. Tässä näkyi varmasti karjalaisten juurien ja evakkotaipaleen myötä kasvanut yrittäjän periksiantamaton elämänasenne, joka on periytynyt myös jälkipolville: esteistä kyllä selvitään, kunhan ei luovuteta. Raimo päätyi investoimaan yritykseen, ja pian hankittiinkin yritykselle toinen auto, Lava-Scania. Tämä auto kesti, ja akseli lähti rullaamaan nopeammin kuin vekseli. Liiketoiminta alkoi kannattaa.

Perheyrityksen töissä mukana pienestä pitäen: Menossa Scanian huolto keväisenä lauantaina. Kuvassa Raimo ja Veli-Matti.

Isän yrittäjyys näkyi koko perheen arjessa, eikä työaikoja tunnettu: autoyrittäjän arkeen kuului se, että ajojen välissä tehtiin sitten huoltotöitä. Toimeentulo ja jälkipolvien hyvinvointi olivat koko perheen yhteisiä asioita. Perheen pojille isän yrityksen toimiala toi kuitenkin mukanaan paljon hauskoja yhteisiä hetkiä. Raimo oli paljon töissä, mutta myös lapset pääsivät usein mukaan. Autot ja tekninen ala olivat veljesten mieleen, eikä tylsää ollut koskaan: tekniikka ja liikkuminen veivät mukanaan. Pojat oppivat myös pienestä pitäen arvostamaan liikennettä ja autoalaa. Etenkään tuohon aikaan auton omistaminenkaan ei ollut itsestäänselvyys, ja heidän perheessään oli isän yrittäjyyden myötä vieläpä kuorma-auto, jonka parissa saatiin puuhailla.

Vuosikymmenen yleisartikkeli

Kommentit

Kommentoi