Raimo ja Helvi Kuortti Hämeen keikalla v. 1992.

Raimo Kuortin rakasta harrastusta, veteraanikuorma-autoilua, ei voi jättää Kuortin tarinan ulkopuolelle, vaikka se ei varsinaiseen yritystoimintaan kuulukaan. Varsinkin työkiireiden helpotuttua ja yritysvastuun siirryttyä seuraavan sukupolven harteille Raimo oli innokkaasti mukana Veteraanikuorma-autoseura ry:n toiminnassa, ja tänä päivänä Jussi pitää perinnettä yllä jatkamalla samaa harrastusta. Mukaan toimintaan Raimo päätyi osittain ystävänsä Olavi Sallisen kautta. Olavi oli aktiivisesti mukana seuran toiminnassa aivan alusta lähtien ja kuului mm. seuran ensimmäisen toimintavuoden johtokuntaan.

Veteraanikuorma-autoseura ry perustettiin vuonna 1987. Seuran tarkoituksena on tallentaa hyötyajoneuvohistoriaa, kerätä perinnetietoutta ja historiallista aineistoa ja säilyttää sekä tallentaa sitä tulevien sukupolvien hyödynnettäväksi. Näiden tavoitteiden eteenpäinviemiseksi haluttiin toimintaa saada mahdollisimman laajan yleisön tietoon. Yhdeksi näkyväksi ja huomiotaherättäväksi keinoksi tähän keksittiin pitkien matka-ajojen eli keikkojen järjestäminen. Raimo ja vaimonsa Helvi olivat aktiivisesti mukana ajokeikoilla, usein autonaan Citroen T45, jonka kyljessä komeili Kuljetuspalvelu Kuortin logo.

Petsamon liikenteen kunniaksi pystytettiin Jäämerentien varrelle Magneettimäkeen, museotieksi muutetulle tienpätkälle muistomerkki vuonna 1993. Merkin pienempiä kivipylväitä kuljetettiin Kuortin Citroenilla.

Ensimmäinen, kesäkuussa 1989 järjestetty matka-ajo tunnettiin nimellä Pitkä Keikka. Reitti kulki Rovaniemeltä Lappeenrantaan, ja mukana oli 28 autoa. Tämän jälkeen keikkoja onkin toteutettu joka vuosi, hieman vaihtelevin reitein ja kokoonpanoin. Keikoista on muodostunut hyvä keino näkyvyyden lisäämiseen mutta myös merkittävä sosiaalinen tapahtuma, jonne saatetaan lähteä koko perheen voimin. Osa osallistujista miettii myös oman ulkoasunsa niin, että se sopii ajoneuvon edustamaan aikakauteen. Keikoilla on 2003 vuodesta asti myönnetty Paras kokonaisuus -palkinto, jonka heti ensimmäisenä vuonna saikin juuri Kuortin pariskunta.

Petsamon liikenteen 50-vuotisjuhla-ajo vuonna 1990 kulki näin komeissa maisemissa.

Historic-autojen kokoelmaansa Raimo keräsi noin 20 autoa, joista suurin osa sijaitsee Kangasalalla. Onpa entisöity myös yrityksen ensimmäistä kuorma-autoa vastaava Kontio Sisu, jonka kunnostuksen hoitivat Jussi ja Veli-Matti Raimon 60-vuotislahjaksi.

Keikkojen tunnelmaan voit päästä katselemalla Vetkun keikkavideoista pätkittyjä koosteita. Nämä Kuortin historian Youtube-kanavalta löytyvät pätkät on koostettu siten, että videoilta on poimittu erityisesti kohtia, joissa Raimo esiintyy. Alusta asti keikoilla on ollut mukana erikseen palkattu kuvaaja, joten unohtumattomat reissut on saatu hyvin taltioitua. Kokonaisia keikkavideoita voit tiedustella Veteraanikuorma-autoseura ry:ltä (www.vetku.fi). Muistoja harrastuksen parista voit kuunnella esimerkiksi seuran entisen puheenjohtajan ja Raimon ystävän Veikko Hoppulan haastattelusta ääniarkistosta.

Kommentit

Kommentoi