1960-luvulla kuljetusalan yritystä perustamaan lähtevältä vaadittiin sinnikkyyttä, mutta sitä ei onneksi Raimo Kuortilta puuttunut. Kenties tämä luonteenpiirre oli peruja lapsena koetuista evakkotaipaleista, jotka olivat varmasti jättäneet jälkensä elämänasenteeseen ja arvoihin (lisää lapsuuden kokemuksista voit kuunnella Raimon siskon Rauhan haastattelusta ääniarkistosta). Liikenneluvan saaminen ei ollut itsestäänselvyys, ei myöskään rahoitus. Tahtoa, osaamista ja sitkeyttä kuitenkin piisasi, ja näillä eväillä saatiin Kuljetuspalvelu R. Kuortin suunta alun haasteiden jälkeen nousujohteiseksi. Työtä ei Raimo pelännyt ennen yrittäjän uran alkuakaan: 60-luvulla koulukyytejä ajaessaankin hän kävi päivällä välillä metsässä hakkuuhommissa, jottei joutuaikaa jäisi turhaan kyytien väliin. Raimon muistellaan olleen niin kova tekemään töitä, että vuoroja mahtui vuorokauteen kaksi ja toisinaan jopa kolme.

Yrittäjänä Raimolla oli yksi tiukka sääntö: asiakkaan nähden huonoja päiviä ei ollut. Asiakaspalvelun tuli aina olla priimaa, ja asiakas oli yrityksen tärkein henkilö. Palvelukuljetuksia tuotettaessa tämän tuli olla se muistisääntö, josta ei joustettu. Yritykseen tuli hiljalleen myös palkattua työvoimaa. Pomona Raimo oli tarkka siitä, että hommat hoidettiin, mutta huumorintajua piisasi ja pilke oli aina silmäkulmassa.

Harrastuksista suuressa roolissa oli Vetkun eli Veteraanikuorma-autoseura ry:n toiminta. Tässä Raimo oli mukana alusta lähtien, tärkeänä ja pidettynä jäsenenä. Vetkun muut pitkäaikaiset jäsenet muistelevat, että siellä missä oli Raimo, oli myös muilla hauskaa. Raimon ympärille kertyi aina porukkaa kuuntelemaan karjalaismiehen rentoa tarinankerrontaa. Huumori oli mukana kaikessa tekemisessä niin vahvasti, että välillä kuulija sai miettiä, oliko mies nyt ollut tosissaan vai laskiko hän leikkiä. Yrittäjähenkisyys ja sinnikkyys näkyi Raimon tekemisissä työssä ja vapaa-ajalla. Periksi ei vaikeuksien edessä annettu, eikä sellaista estettä ollut, jota ei voisi ylittää.

Ystävät pitävät Raimoa edelleen suuressa arvossa. Niin suuressa, että monella kostuu häntä muistellessa silmäkulma. Raimo oli aina valmis auttamaan ja antamaan talkooapua, oli kyse sitten talonrakennuksesta tai muusta puhteesta. Lämmin, rehti ja reilu karjalaismies.

Pihatöissä 1960-luvun puolivälissä Karjumäenkadun omalla kodilla, jonka Raimo on perheelle rakentanut. Veli-Matti on päässyt kuorman päälle, ja Jussi on saanut oman työvälineen.

Raimo lokakuussa 2010 Mikkolankadulla Tampereella Vetkun loska-ajotapahtumaan lähdössä. Autona Opel Plitz vm.1941. Menossa automiehille aina niin tärkeä ajoonlähtötarkastus.

Raimo poseeraa lava-Scanian vieressä 1970-luvun alussa.

Kiitos muisteluista:

Olli Blomberg

Paavo ja Aira Vainikka

Raimo Stenvall

Rauno Pirttiniemi

Aarno Kämppi

Tutustu Timo Ala-Rämin muistoihin Raimosta tästä

Kommentit

Kommentoi